80 jaar volkszang

VOLKSZANG GASSELTERNIJVEEN 80 JAAR.

In het stationskoffiehuis van de heer Eggens te Gasselternijveen werden de Nieveensters op 12 januari 1938 aangezocht door een voorlopig comité van de afdeling Gieten van de Nederlandse vereniging ter bevordering van de Volkszang om een zangavond te geven.
Die avond sprak de echtgenote van burgemeester van Royen de zaal toe en pleitte voor een nieuw op te richten zangafdeling.
Aan het einde van die avond werden 47 aanwezigen lid en de Volkszang afdeling Gasselternijveen was een feit.
En nog steeds 80 jaar later is onze afdeling een bloeiende afdeling, waarbij het Nederlandse lied in ere wordt gehouden.
U weet allen, dat in deze tijd van digitalisering, het steeds moeilijker is om mensen naar een vereniging te krijgen maar door de gezelligheid en saamhorigheid die hier heerst komt de afdeling elke laatste woensdagavond van de maand bij elkaar.
We zingen niet alleen liedjes van vroeger maar ook hedendaagse Nederlandse liederen.
Het bestuur van onze afdeling wil zo graag dat de Nederlandse Volkszang standhoud anders zullen over enkele jaren al die mooie oude liedjes van het toneel verdwijnen.
Dat zou eeuwig zonde zijn.
Laten we daarom ook blij zijn dat onze koningin Maxima, muziek en zang weer op de scholen wil invoeren.
Een geweldig idee. Want “Zingen is de lust van het leven”.
Als trouw lid van de afdeling ben ik geweldig dankbaar maar ook trots dat ik reeds 25 jaar voorzitter ben van de Volkszang Gasselternijveen. Traditiegetrouw vergaderen we met het 7-tallig bestuur ieder jaar in januari bij mij thuis onder genot van een hapje en een drankje en zo worden het afgelopen en het komende jaar weer besproken.
De zangavonden worden al vele jaren geleid door Aaltje Hilbrands-Hogenesch en muzikaal begeleid door Roelie Potze.
Op deze dames zijn we ook bijzonder trots.
Ik hoop dan ook van ganser harte dat de Volkszang Gasselternijveen nog jaren van zich kan laten horen.


Voorzitter, Albert F. Daanje.